Tuesday, May 5, 2009

the diary of me- iskandar

.."pada setiap cahaya itu
pasti ada sumbernya"..


5 comments:

  1. ahah....my 1st blog is here...now i got my own space to tell a story of me and the journey dat last forever...tnx for dropping by..chilleeeeee...

    ReplyDelete
  2. cantik la blog ne..penuh dgn gaya tersendiri..

    ReplyDelete
  3. betol2...cahaya khidupan,,dsuluhi dgn chaya keimanan..salam ziarah

    ReplyDelete
  4. "..tapi aku arap Allah kuat kan semangat aku tuk terus berkasih pada yg sepatutnya..sapa yg x sedey biler org salah anggap kiter kn..tapi kita ni xder yg sempurna melainkan Dia.. aku mohon maap banyak2 sekiranya ada yg terasa dengan aper pon yg ader kt blog aku nih.."

    adq x penah ckp sesekali pon...yg adq salah anggap pada aki..,adq dah baca semua ayat2 dia kat dalam blog ne..its all about heart..of u.
    but u should know..,that i never mean to make hurts for some 1 us.papun happy selalu...jgn sedih2...

    ReplyDelete

Siap kamo sumer….

Buat pengetahuan semua aku ader banyak sangat2 hamster, mule nyer mcm nak beler 2 eko jew..tetibe beranak non-stop lak..hahaha…nak wat mcm mn lumrah alam kan..aku eppy jer walaupun wet sentiasa kering nak sumbat mulut pets aku yg banyak tuh..mak mmg bising manjang tp biler nak jual..nnt mak ckp “ tinggalkn sekor 2 teman mak kt umah “ huhuhuu…n ayah la yg jd mangser kener belikn makanan kure2, rabbit and hamster aku..tp mak ayah mmg cool giler lbh cool dr water cooler…wawawawaa..

Sumer amster aku ader name…contoh yg plg best..kt dlm pic nih..mmg cute kn..namer nyer mmg mcm pnh dgr tp aku xnak citer kt maner…hguhuhuu..biler aku geram ngn die org siap r amster nih kener tibai..wakaka..miqah yg plg kecit, maruki yg jaht giler asek geget yg len2, mr.syah yg plg comot, makhai yg cute kuat membuta, maman yg baek sangat…die mesti mkn ckt2 jer..huhuhuuuuu…

Aku syg sgt kt amster2 nih…walaupon xley ckp aku taw die amster nih syg kt aku n y glen..da RM1000 aku abes tuk pets jer..x nyesal..sbb taw klu lpskn mesti die xtaw nak idop mcm mn..at least wet abes pon x rugi..biler tgok sumer org eppy ngn amster aku…x mcm kiter berabes tuk org..senang2 jer ilang mcm tuh..soo next time klu nak abeskn wet tuk org len, korg pastikan ltk die org dlm sangkar n pki kn baju mahal2 n bg mknan sedap2…mangga trus jgn bg lari…wawawaaaaa…

Best nyer balik umar….!!!

Semalam aku blik umah kt P.D, best giler…walaupun penat sesangat, sampai umah da kul 6 lebih.. lps maghrib satu family makan kt luar, kedai mak su aku..makan satey 30 cucuk, nasik goring pataya n otak2 kempas…sedap giler..mcm nak meletop perut aku…kt ostel jarang dpt melantak macam tuh..huhuhuu..

Balik trus solat n tejarab atas lantai ngadap tv sampai tengah malam….hahaha..pastu sampai kul 1.30 pg aku xley tido, tunggu makanan abes dihadam..kui3x..pagi sok awal2 da kosongkan tangki..hukhuk… ayah wat sarapan, nasek goring pelbagai raser…hahaha…lps zohor sumer g merayap kt bandar P.D lak…

1st g menyumbat perot dlu…aku hentam rojak mee mamak, tosei….n sarbat tea…pastu perot da xley sumbat lg…huhuhuhuu…dok jap tgok mamak kuar masuk kedai, then gerak g menziarah mcm2 kedai ngarot yg ader kt. P.D….aku g kedai beli stock coklat secukup nyer tuk ilangkn tension aku..hahaa..(padahal alas an nak melantak lg) kui3x…

Sempat lak aku n adeq aku g merayap tgok baju rayer, taun nih akak aku blik…mesti meriah giler…aku x dulik ader org nak dtg umah ker x..lg senang klu xder…yg lps ayah wat BBQ besar-besaran…huhuhuu.. pastu setengah mati aku kemas umah..lepas puas menyakitkan ati jurujual kt kedai..sumer blah blik..

Otw blik ayah singgah kampong jap…tu yg aku g nyakat adeq sedara aku..haikal..cute giler dak tuh.. tp yg ssh nyer..klu dak2 kecit tuh Nampak aku, mesti da xnak lps..sumer nak gayot jer ngn aku..haha..at least ader yg mmg real syg aku kn..(nada bangga diri) pastu pulang la kami sumer ke pangkal jalan…( nada pasrah ) hak…hak…

Ni yg plg best biler blik umah….aku ley membuta tanpa sedarkan diri arid a mlm…n terkezut pon sebab mak aku membebel x renti2…huhuhuuarghh…best aku ader mak lg..ayah…adeq..yg tol2 real bukan pungut kt jln rayer…hahaha..aku x jd blik sok..nak cuti sampai senin lak..n merungut mak aku nak blik lg minggu depan..nak lpk penthouse ayah lak…yes…yes…nak g wat sunbath kt tepi laot gak…aishh..best nyer!!

satey...nasik pataya mangsa kekejaman manusia..

satey...nasik pataya mangsa kekejaman manusia..

rojak mee...tosei...sarbat tea..ammah..

rojak mee...tosei...sarbat tea..ammah..

haikal...tomey...

haikal...tomey...

A broken promise..

Dulu ko pernah cakap..

-janji kiter akan kawan selamanyer..

-janji kiter xkn jauh..

-janji kiter akan jadi bestfriend for ever..

-janji ko tak akan lupakan aku..

-janji kiter akan selalu jumpa..

Tapi…janji Allah lebih tepat..

-ko da tinggalkan aku..

-ko da pergi jauh..

-Aku da tak boleh jumpa ko..

Tapi aku janji kiter tetap jadi kawan baik tuk

Selamanya…dan aku takkan lupakan ko..

Semoga ko lebih tenang disana..tunggu..

Masanya akan sampai dan kiter akan berjumpa..

Al-fatihah tuk allahyarham Helmy yg baru tinggalkan

Kiter minggu lalu..

bahau 2007..

pic ni da lamer dah...tp arap sangat ari tuh x berakhir..pic org yg sebelah aku nih mengingatkn aku kt seseorg..yg da xder lg tuk aku...die bz n da bnyk sgt aku ganggu die..

org dlm pic nih pon bz, aku x suker nak ganggu...tp korg x rindu ker maser2 dlu..idop nih singkt sgt..mizz u all..n klu aku wat salah..maaf yer..aku rindu korg sumer..n jgn g jauh..

are you there.....stars?

setiap mlm bila pandg langit...aku hanyer akn nmpk 3 bintang.. n aku taw ianya ttp akan bersama aku sampai biler2 pon..tp.. semalam biler pandang ke langit aku da x nmpk lg bintang2 tuh...
maner yer??

naper mesti semua nyer hilang? aku da xder smgt nak wat entry bru..n aku bru perasan, sumer entry aku berkait ngn org yg aku syg n bukan pasal aper yg aku nak..

aku terlalu syg pada org len..n org x sikit pon nak paham aper yg aku nak..mcm tuh ker org yg kiter nak syg? setiap maser aku yg kener cari org, sbb dia xder usaha pon nak cari aku, tp aku still ok jer...

tp..sedap2 org persoalkan, "ko xder kijer len ker nak wat? asek ganggu aku jer" ganggu? being there each time u need someone, n u called me "pengganggu?" is it??

its ok...i'll wait..if u r a true frnd to a person stupid like me..u will find a way to make this relationship back to where it was to be..n if u r not..i'll move..n neva turn back..n tnx to them.. i lost my own life for being wat they want me to be but not what i want to be..

saya + kamo = ?

jawapan nya ialah "friendship". semalam mmber aku kt MJ dlu dtg g tgok ekstival konvo-12 kt kolej aku...da lama sgt x jumpa, seronok dpt jln2 bual2 n mcm2 lg ngn org yg phm n kenal aku dari dulu...bulan ni mmg best, aku dpt sumer yg aku nak...jumpa sumer org yg aku nak jumpa..hurmmm...ntah2 lps nih aku jumpa "Dia"..aper pun aku raser aku da wat yg terbaek... klu "Dia" nak aku "kembali" aku akn pergi dgn sng ati sbb "Dia" da tunaikan banyak doa2 aku...huhuhuu..emo lak..erk..anyway tnx nuar dtg jengok aku kt cnie...syg sumer...!!

,br>,br>Photobucket
ni r anuar member baek aku kt USIM, merempet gak die dtg semalam...huhuhuu...ader ker patot slh jln trus ke K.L naseb bek perasan n trus patah blik..mcm ker berok aku tunggu die sampai semalam..wawawawaa..(saper mamat ensem sebelah tuh?) hehehe..
nuar ngn adeq aku...eheee..cantek ker kolej aku nih? mcm seronok jer org amek pic x renti2..huhuhuu..aku bosan da tgok.. nak g jln tmpt korg lak..tunggu..cik iskandar akan meredah tmpt korg!! yeh!!

" 3 membawa makna segala-Nya"

baru2 nih aku g J.B selama 3 hari, hari2 yg plg indah dlm idop aku...mmg x sangka aku akn jumpa lg org2 yg penting dlm idop aku dari dlu smpai sekarang..walaupon sekejap jer kat saner, aku eppy sgt biler org2 yg aku nak jumpa sanggup jumpa aku walaupon sumer bz giler...huhuhuu..

tujuan yg pertama, aku nak tgok abg alim konvo..huhuhu...abg yg plg aku sayang, then nak jump putra...sian die stress kt tmpt bru..nak eppy kn die gak..then nak jumpa azhar, kawan lama aku..nak selami idop bru die..

x sumer nyer indah bagi org len, tp aku nih x bersyukur gak dpt per jer yg aku nak...aku eppy dapat wat org len eppy, tp xtaw r ader org yg perasan ker x kn..aku dpt taw kawan aku adeq nyer baru meninggal barah buah pinggang..n maser tuh die pun sakit kt hospital..sedeh giler aku dgr..tp aku just ley berdoa jer..

abg alim & kak aida nur..

ni abg alim aku bru lps konvo...best, syg sgt kt die...bnyk die tlg aku dari dlu sampai sekarang, sebelah tuh isteri die merangkap ustazah aku dlu...huhuhuuu...akak pon baek sangat, da lamer x raser akak kejot bgun solat subuh..eheeee..abg ajak jln2.. maser pluk nak blik ritu mcm nak nangis pon ader...x suker r..da jauh lg..huuuuuuuuuuuuuuu..

putra & fazly..

ni cik putra or cikgu marzuki, huhuhuu...mcm abg gak pada aku tp die x ngaku da tua...wawawawaaa..salah sorg kawan plg disayangi, blkang tuh...fazly kawan put kiter org tgh makan2 kt danga bay...best nyer..mcm xnak blik...tnx put, sian die bz pon still nak jumpa aku yg jahat nih..hehehee..die pon anto aku kt bustand, pon mcm xnak bg die balik jer...sedey nyer...tp dlm eppy..huhuhuu...

tengku azhar & raja liz..

ni kawan bek aku dari sekolah dlu, tengku azhar n liz.. best sgt 2 mat rempit nih...die org r yg merayap dengan ssh payah nyer bawak aku jln2...huhuhuu...tompang umah dieorg..g mkn sesamer..n mcm2 lg..tnx sgt luangkn masa tuk aku..ader maser nnt aku trun lg nyusahkn korg...wawawawaaa...

rabu tuh aku pon nek bus blik ker kolej...penat giler tp seronok sgt, xkn ader ganti bg ari2 nih..sampai bebiler pon..tnx sumer.. sayang kamo selalu...

gilerz soping....!!!!!!!!!!




Photobucket

padini pavilion besttt..!!




Photobucket

soda n romp jeans...yes..!!




Photobucket,/z>

opz...shopaholics kew?

waaaaaaaaaaaaaa...best giler, da lame x wat mcm nih..gempak giler r korg..mmg best kuar ngn korg sumer...imran, zahar, zaie, hakem, adeq, kak sya n kak didie...huhuhu..ramai tuh..

bru puas ati dpt beli brg yg aku nak, bkn wet xder tp da lamer menjauhkan dari populer mcm nih..huhuhuu..tp org x suker gak, then bek jd mcm dlu enjoy sakan blajo pon ok jer...

selasa g mid soping kt SODA, G2000, ROMP, F.O.S n macam2 lg...rabu g pavilion soping kt PADINI lak...sbb nak dpt bnyk pilihan yg best..huhuhu...blik nih nak cari kasot lak..

next week nak g konvo abg, mesti r nak pki gempak2 sbb nnt akn jumpa kawan2 lamer kn..xnak die org knl aku..huhuhuu.. best nyer..nnt nak g soping kt j.b lak..pon ok gak ley jln ngn abg, da lamer x kuar sesamer..

kawan2 jom giler soping....best!!!

is rindu atok..

ujung minggu lps aku blik umah jap, jumpa kuarga yg dikasihi..huhuhuuu...bosan dok hostel so blah r blik umah..lpk dlm aircond lg best..huhuhuuu..tetiba pagi sabtu tuh mak aku ajak g kubo ato n nenek aku..terkezut gak tp seronok..

sampai jer kt kubo, sunyi sangat...raser sayu jer, rindu sgt kt atok..teringat maser rayer ngn atok, maser die sakit n last time aku jumpa die sebelum die pergi..aku sayang gak kt nenek, tp org yg sempat jumpa die akak aku jew tuh pon die kecit lg..nenek ader masalah darah tinggi..dia pergi maser umo 42 tahun, sangat muda tapi Allah lebih sayang die..

setiap hari kiter akan fikirkan siapa org yg akan kiter jumpa, dan lupa org yg da tinggalkan kiter...aku bersyukur sangat aku still ader parent yg jaga aku..rmi kawan2 yg da xder mak, or ayah...aku still ley manja ngn parent aku..huhuhuuu...

atok meninggal maser aku form 4, aku still ingt aku g cari adeq aku, n pengetua hantarkan blik umah..sampai kt kampung jer org da ramai..aku x sedey pon maser tuh, tp biler ayah sebagai anak lelaki sulung bg ucapan " jika arwah ader berhutang dengan sesiapa, sila jumpa waris supaya arwah boleh pergi dengan tenang" sebak rasernya...

mula r mata nih meleleh2....aku gak org terkahir cium atok, bukan takot tapi terlalu sedey biler tgok org yg selalu ceria da xder lagi..aku arap aku dikuatkn semangat tuk harungi ari2 yg mendatang..

k..aku arap kawan2 yg da xder ibu atau baper tuh...terus doakan mereka, aper pon yg kiter wat akan dipersoalkn semula pada mereka..semoga semua yg da xder akn sentiasa berada dalam rahmat Nya..ameeen..

aku dan program besh!!

sepanjang minggu lepas aku bz ikot program bagi menghilang kn stress yg aku wat sendri...huhuhuu...mmg best biler g program yg tol2 sesuai ngn citerasa kiter..

1st aku g dgr ceramah "islam, generasi muda dan perubahan" oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim, yg menceritakan bagai mana kiter selaku the next generation akn diperlukan untuk membuat perubahan yg lebih baik...mmg lawak, padat n sempurna kupasan beliau..aku x sokong mana2 politik lg..sbb xnak perasan bagus mcm org2 len tuh..aku cumer arap dpt wat pilihan yg baek biler mengundi nnt..huhuhu..

maser yg ader singkat jer, dato seri mmg bz soo xley lama sgt, die ader jls kan yg die nak semua generasi muda bangkit setelah kita puas dimanupulasi oleh golongan tertentu..bgun n sedarkn diri, klu kiter x berubah mcm mn nak mengubah org len..agak terasa gak, but wat good to be shared need to be spoken...rite??

2nd aku g dengar talks.."akhlak remaja islam" mula dan diakhiri dengan zikir...mmg best, teringat maser kt mj dlu.. sumer yg sunat akn dipraktik kn..cumer sekarang nih wat jer alasan bz soo x sempat, solat pon makin cuai..hurmm..biler r nak berubah nih..huhuhuuu..

mmg seronok biler kiter dpt dgr dari org yg buat dari aper yg die cakap, bukan setakat tau cakap jer tp xtau wat..aku mmg x suker biler org kait kn aku ngn latar belakang aku...aku x wat jahat pon, org susah aper kn..as long aku tau per yg aku wat cukup r...

sesekali kiter perlu tuk muhasabah diri, mcm yg ustaz aku cakap dlu...aku mmg agak segan ngn kawan2 yg cukup jg ibadat dieorg...tp org mmg suker lebihkn dunia kn..aku pon samer gak..huhuhuhu...tp biler raser nak kawan yg dpt ubah kiter, org tuh r yg akn tinggalkn kiter nnt..hurmm..just move step forward without asking 4 help 1st...k guyz..make urs now..

chayok2...dalam sebuah hadith qudsi...Aallah ader menyebut;
"aku adalah aper yg hamba-ku fikirkan" bukan nyer soh permudahkan suruhan Nya, tp jgn raser diri terlalu hina.. seteruk mana pon kiter ttp ader peluang untuk berubah.. salam...

masa semakin suntuk...

malam nih panjang sangat.....aku da berjam dok ngadap laptop nih tapi x taw nak wat per...aku slalu borak ngn kawan2 aku, tp dieorg da xder skrg...ader sikit salah paham...n we start changing our way..seperated way..dari dulu aku hanyer tunggu org n xkn wat org tunggu aku..aku xtaw aper sebenarnyer yg aku cari.. biler aku raser aku da jumpa, ia akan ilang semula...mungkin salah aku...tp aku xtaw aper yg salah...dlm ati aku, aku pegang pada setiap janji, aku cuba wat yg terbek supaya aku akn pergi dgn tenang...masa makin suntuk...mungkin esok hari terakhir aku, mungkin lusa...mungkin tulat...mungkin juga hanya sesaat.. aku harap sumer org akn temui aper yg dicari, maafkn aku sbb xley jd yg terbaek...jgn henti untuk menyayangi, disayangi dan mencari...kerana kelak ia pasti akn ditemui...saya sayang "kamo"..

"casa bonda"




Photobucket

ruangan mak...




Photobucket

ruangan ayah..




Photobucket

yesterday and me..

Yesterday was my worst day ever, got fight with all my best friend left someone for no reason and had been left too, for no reason..it really hurt when you need someone by your side but they aren’t there for you, but were out there for someone else…I never meant to hold up onto something that doesn’t belong to me, it just that when you are running out of cares that you always got before you need to find someone that can understand you better than others did. All I know friendship doesn’t have expired date. But for some people it does, sometime we felt like we were out there all alone but we are not, there’s always someone with us..but when we want them to be with us they won’t even there. I’m trying my best to do my part in any relationship, but all I got is hurt more as I look deeper inside it…there were nothing you can expect from life, but life itself will draw you a guideline to whom you are going to be. My past were all colored in black, the tears of a broken smile…it haunts me for years and finally I can get over it, but yesterday someone ask me..Who are you? Are you rich? Are this kind of question really need in relationship? If you want to draw something, it will start from a scratch is it? Why don’t you do the same thing in friendship…be with the one you wanna be with, know them well..Then from there you can shares the tears or smile.. I’m not rich, course it all from Allah..as a caliph I’m doing my part to make this world a better place for me and others..yes I got baglow at Port Dickson but it belongs to my mum, another house in Johor but it was my dad house, a car and motorcycle under my name but my dad who pays for all that..i started use hp at early age of 13, that what turn me into monsters.. I got my own laptop just like my others friend got cash when I need, it seem to be nothing different from others..But that was Mohd Yusof Zaki Yaacob. When I was iskandar, I got a Godfamily that really cares about me, I can ask for money in any amount, anytime but I won’t do it for fun. They were rich, Dato and Datin..Should we take advantage on this kind of person? No we shouldn’t..i love them as a family and I care, if you think it was fun when you went out in posh cars like merc, alphard or rexton…believe me I felt all that in my past, what you really need is love from people around you and not what they got..at my brother’s wedding, I was drove to k.l by his driver with Rexton, going out for ice-cream with Alphard going around with his Mercedez sports..and stay at Times Square Hotel RM600-700 per night. I really miss that day, when there were some people who really care for me…not the cars not even what they pay..i’m doing my diploma, but hold back a sales manager position back in my brothers hotel. I got another offer from someone I knew, only using my spm I can get paid up to RM2500 a month..is that what you want? But for sure I’m not..my dad said “we can find money, but money is not all we need” that’s what we all do…I love to be someone simple, and be around with someone simple to but often people will count what you got before they knew what they want.. there were 3 things that make me feel happy for now, my little sis will further her studies soon, my older sis coming back for eid, she's doing diploma in egypt and degree in medan with no scholarship...that my dad hero for us all..and lastly my application form for baitulmal johor just got approve..tnx Allah again.. I don’t expect people to trust me, believe me..this is my life, my past and what I will be in next several years..thanks God for every smile He bought for me, and I’m sorry for every tears I gave..once, I’d found a better person in me but I ran just to give some space for others, but at the end they left and I’m only holding onto what I never touch..i never ask people to do things in my way, but if you said “aku bukan bini ko, yg kau sibuk kenapa?” “kau siapa nak paksa aku” or any other words..that for sure it will hurts me, I’m sorry to say this…it not me that break us up, it just you pointing on others to get what you want. Life goes to where it want, just you and me at the end of any corners…what change us is what we wanna be and what we believe to be…I pray that every tears run through this eyes will found a better place to drop..if today you decide to move on from my life, I believe that soon I’ll met someone much better the you do..course Allah is the best planner for every mankind..ameen...

kenangan 3 rasa...

Rini aku dapat pengalaman baru, biler terlibat dengan program “kem bestari solat” kt sekolah rendah kebangsaan taman semarak nilai…x pernah terpikir nak jadi cikgu or ajar dak2 kecik..tp rini disebabkan xtaw nak wat aper dan xnak raser bosan kt hostel aku join r panggilan cikgu sementara kt sekolah tuh.. mmg best sgt, bertuah raser nyer dapat peluang mcm nih.

Selamer nih, aku ader peluang ucap “asalamualaikum cikgu” “terima kasih cikgu” tapi rini penghormatan tuh jatuh pader aku lak, mcm klakar lak biler dak2 sekolah tuh beri salam dgn ucapan cikgu kt ujung tuh.. seronok sebenarnya mendidik nih, xder apa yg ley wat kiter raser eppy selain tengok apery g kiter bantu jadikan seseorg tuh lebih baek…aku tolong perjelaskan hukum, n perlaksanaan solat..bukan da cukup bagus tapi xnak generasi muda jadi lebih teruk dari aku..huhuhuuu…

Masuk jer sekolah sumer org pandang group kami yg 10 org nih, mmg gempak mcm da lamer mengajar..ehee..cikgu2 pon sgt mesra kat saner..kami di hantar ker kelas yg di jadualkan..masuk jer trus di perkenalkan pada pelajar2…”asalamualaikum cikgu” bedarau darah raser nyer…x sangka akn dpt anak murid ramai..kami difahamkan kelas tuh plg last n selalu bermasalah..itu yg kami nak sebenarnya.. mendekati org yg x mahu didekati..tp mereka sumer x seperti yg dikatakan..penuh semangat, hormat kami walaupon x kenal..belajar apery g kami ajarkan..yg plh teharu, die org x gi makan selagi kami x trun makan bersama…

Teringat sumer kenangan indah maser kecit2 dulu, klu r maser x berubah…huhuhuu…satu demi satu praktikel yg di ajarkan..walaupon ader yg bermasalah…tp mereke sebenarnya ingin belajar.. pesanan seseorg pada aku “lets the kids play, the more they play the more they will get” mmg betul..mereka senang dapat biler mereka suker akan sesuatu..

Aku slalu piker aku bnyk masalah n bukan org yg bertuah, tapi biler samer ngn dak2 tuh, raser sedey biler tanyer ader yg da xder ayah xder mak, n idup tidak diurus dengan sempurna..lg la mereka masih kanak2…jauh lagi perjalanan nya..xder apa yg lebih baik dari bersame mereka..tangan mcm nak tecabot biler die org tarik berebut2 nak pimpin tangan ngn aku ke kantin makan..x der raser marah pon, seronok sgt…huhuhuu..raser kejap jer ari berlalu..program abes kul 2 lepas makan mereka pon besurai..

Sebelum bersurai aku ader bagi dak2 tuh test, tulis semula niat solat fardu yg paling cepat dpt adiah RM2..huhuhuu…lepas 200 kali terang kn bru die org phm..dan ni yg aku dapat “sahaja aku solat fardu subuh 2 rakaat tunai kerani allah taala” “saja aku solat sembang fardu subuh 2 rakaat” “usoli fadu subuhi rock ai taini adaan lillahitaala” aku nak gelak sampai tekeluar liyur…huhuhuu..tp syukur r die org taw gak, dan dapat ape yg kiter org ajokan…die org wat silap yg sangat comel…huhuhuuu..

Kami diperlawa untuk bersama sekiranya ader lagi program di lain hari, mmg berharap akan di pertemukan ngn mereka semula…kami x diberitahu akan dapat saguhati dari pengetua, rupe nyer ader….sijil dan duet topup RM10…huhuhuuu…seronok sangat walaupon x seberapa..kiter x patot pikirkan duet n balasan dari aper kebaikan yg kiter lakukan, ikhlas!! Lebih baek..raser ati tenang jer rini.. aku arap ape yg aku ajar rini jadi kn mereka lebih baek, ‘and pray that all those who are stepping toward the knowledge will find the best ending, may Allah bless us all…amen…”

aku...

Lebih kurang 3 taun lps, aku ada sorg kawan yg banyak tolong aku, paham perangai aku percaya kat aku….tp sekarang die da xder…sepanjang aku study kt MJ aku lebih rapat ngn die dari org len, dok sebelah aku dlm kelas yg samer…kongsi cerita..x berkire ngn kawan..lps abes study kt MJ kiter org kurang berhubung tapi still ader gak r msg..ader skali tuh aku msg die x bls pon, kurang dari seminggu aku dpt msg gtaw yg die kemalangan dan da xder lg…kenapa mesti aku kener paham sesuatu yg aku xnak paham? Kenapa die kener pergi dlu? Aku cuber paham n beharap aku xkan ilang sorg pon kawan lg..dari ari tuh, aku risau kan sumer org yg hampir ngn aku…biler die org kuar aku nak taw die org mesti smpi blik kul bp..walaupon korg da tue2 sumer, aku nak gak taw…susah ker bls msg? aku xnak org len yg msg ck paper yg aku x suker nak dgr..korg xkn raser sedey, xkn raser apery g org laen raser…sebab maser tu da terlambat.. kdg2 aku raser lebih baek aku g dlu sblum tgok org len tinggalkan aku…x bnyk yg aku ley wat tok kawan2 aku, tp atleast aku nak ader kt tempat sorg kawan patot ader…klu korg susah bru nak cari aku pon xper, aku x suker tgok org len sedey, n aku x mintak balasan aper2 pon…tp tolong r paham aper yg aku raser…mesti korg pon x suker ilang org yg korg sayang kn?? Mmg ajal maut kt tangan tuhan, tapi kiter mesti nak wat sesuatu tuk org tuh sebelom terlambat kan…so pikir la aper pon yg korg nak pikir, nak marah pon marah la…aku x ramai kawan…n idop aku tuk org yg aku sayang…

Selamat tinggal “putra”…


Ari nih lepas kelas td, sekali lagi aku merempet ngn member aku melepak kt putrajaya, bukan tuk buang maser…tp nak g amek i.c kawan aku yg wat bru ritu…aku pon amek kesempatan gak r g tuko kad bank aku yg da lama ranap..so skrg kad bank da baru licin dan berkilat samer gak r ngn wet kt dalam tuh da licin dan berkilat….wawawawa..

Kali nih perjalanan singkat ck8 sebab da taw jalan nyer…sesat ck8 jer (sesat gak r) huhuhuu…sementara tunggu kad aku siap, g makan nasik ayam lagi tp kt persint 1 kementerian pelajaran Malaysia..lg sedap dari taman warisan rituh…harger pon lg murah, mcm plik gak ley makan murah kt tempat yg gempak..

Blik tuh, g melawat “wetland” lak…perhhhh….1st time aku g saner tp tempat mmg best, cantek n tenang raser mcm xnak blik…tp kener blik gak r..huhuhuhuu..dok melepak kt situ jap menghayati kejadian alam..ewah…ayat nak best!! Huhuhuu…tp mmg cantek..dlm setengah jam kt situ kiter org gerak menuju ker semenyih lak, nak g tengok nursery bunga tempat mak aku nak sangat g n aku n kawan aku pon giler pokok gak so kiter org dtg melawat dlu…pon cantek gak tempat nyer rege pon…bommmm…gempak gilers…

Ronda2 satu kawasan tuh, kiterorg pon blah r sbb da x thn punggung nak rehat…wawawawa.. trus gerak ker bangi, last station sebelom sampai kolej kiter org berenti minum lak alas an jew tuk kurang kan kehausan…huhuhuuu..raser nyer kali nih kali terakhir kot musim melawat putrajaya kiter org, sebab kelas da start, wet da kering….huhuhuu…putrajaya mmg best, tp bukan tempat yg terbaek tuk pelajar mcm kiter melepak..sbb taraf kehidupan kt ctu agak besar…soo next time g dok kt bilik jer masak meggi…huhuhuhuu…soo..selamat tinggal putra yg Berjaya, jumpa lagi nnt…huhuhuuu…

"putrajaya"




Photobucket

"taman wetland"




Photobucket

"tukang rempit"




Photobucket

"NBS semenyih"




Photobucket

"aish...sedop!! mkn lg..."




Photobucket

jln2 cari makan.....

PhotobucketPhotobucket

adoi penat giler......!

PhotobucketPhotobucket

taman warisan & nasik ayam laici kang..huhuhuu..

PhotobucketPhotobucket

the "nadi" of "putra-jaya "

Uuuuuuuuuuuuuu……salam, rini aku g merayap kt putra jaya lak…huhuhuu…nek moto jew..ngn member aku, sbb nak g tmn die wat ic bru sbb yg lame da putus 8…hahaha…aku pon xtaw mcm maner ley jd mcm tuh..aku terskip satu kls sbb sesat x jumpa jln nak g JPN…huhuhu lawak giler, 4-5 kali aku ngn member aku tawaf keliling round-about tuh..naek pening gak r…

Lps tompang tanyer kt petronas, bejayer gak r kiter org sampai kt JPN tuh n yg lawak nyer ley plak moto ngn kiter org skali tegolek dpt JPN tuh sbb masuk simpang jalan x rata…naseb bek van dpn tuh berenti klu x ader r g daftar kematian kt JPN tuh…adoi, x luker tp kaki aku lebam gak r sangkot kt moto tuh..huhuhu…tp syukur sgt slmt pergi n blik…

Lps selesai g JPN perot da lapo giler, soo aku tanyer put kt maner nak mkn best…g r mkn kt taman warisan, mkn nasik ayam…sedap layan ngn laici-kang lak tuh…perh…gempak harge pon best..huhuhu.. pastu da kenyang melantak, g r lepak kt taman botani…huh pekerja cafĂ© tuh blgk giler…ingt gaji die besor sgt…trus blik jew sbb panas ati..mmg panas pon cuaca maser tuh…

Sbb panas sgt g r merayap kt alamanda minum jus jap…cuci mater n da grk jln blik…kiter org sumer outsider soo campus life mmg bosan giler…klu ader pluang jln, lyn jew…dlm kul 4 kiterorg smpi kolej, trus masuk kls walaupun da lewat setengah jam….huhuhuuu…tp yg penting masuk gak r kn…end of the day was fine but tired enough to laugh…huhuhu….c xder wet xper….asalkan eppy…tnx!!!

"the white pegasus"




Photobucket

"kat penthouse ayah-palm spring P.D"




Photobucket

"the more u have it, the worst u will suffer"




Photobucket

"the end of something will be a begining of something else"

hurmmm......tnx pader kawan2 yg sudi melawat kt blog aku nih...nak wat lg cantek tp x reti n xder saper nak tolong, lgpun sem aku bru start da x bnyk maser free lg...sem nih nak wat lg baek dari sem lps...aku wat blog tuk curah wat ever yg aku raser, x kisah r klu xder org yg tengok sbb aku raser lege ble dpt luahkn per yg terpendam nih..nak citer kt kawan xder yg nak dgr sbb sumer bz kn..aku pon saper r org nak dgr aku membebel kn..huhuhuuu...

rini aku nak citer pasal masa silam aku lak, aku dari kecit bukan org senang r...tp aku bertuah sbb adeq beradeq x ramai n parent sgt2 perihatin aper yg kami perlukan..aku x "kks" kurang kaseh syg or telebih mcm yg org pikir...dlu mmg aku x phm naper parent aku slalu bz, tp skrg da phm...sumer tuk kiter org gak...ayah aku kijer kt tm, mak suri rumah n manager besara..huhuhu..dlu parents aku business n slalu xder, g overseas every year...kecit2 da jauh dari family..xper tu dlu jer kn..huhuhuu...

aku x phm naper org akan utama kn duet dlm sumer urusan.. aku da raser mcm2 kemewahan tp still x jumper "jannah" yg abadi dlm diri nih...hurmmm...mungkin iman x cukup n x reti besyukur kot...huhuhuuu..aku cumer nak ader kawan yg sentiaser ader ngn aku n family yg bahagia...

akak aku study dr malaysia ke egypt then medan indonesia, rapat ngn die tapi jarang dapat masa bersama...ader adeq pempuan yg nakal, tp die phm aku...aku x pernah benci pon kuarger aku yg kecit nih...aku ader adeq laki gak walaupun bukan yg kandung tapi cukup lama tuk aku anggap die sbgai adeq aku sendri...aku gak ader abg..pinjam gak n dah kener pulangkn pon..

klu xnak sedey jgn jd mcm aku, just stay with wat u got dont over take or overlook...they were all there for u..huhuhu... abg angkat aku sorg anak datuk n sorg tahfiz quran johor ke2-2 nyer baek giler, aku ader sumer nyer tapi maser berubah..mereka da ader kuarger sendri skrg..aku just tompang jer dlu...n skrg tmpt aku da xder kot...ermmmm..

bnyk yg aku da raser kt dunia nih, idop yg serba mewah..saat2 susah nyer nak idop...sakit yg betaun bru sembuh...ilang org tersayang n macam2 lagi..tp maser belum terhenti lg tuk aku teruskan idop..bnyk yg perlu diperbetulkan n d fahamkan.. aku xder niat nak cari ganti tuk org2 yg aku pernah ader dlu, tp salah ker klu aku nak ader org yg phm aku n hargai aku selalu??

sumer org ader tempat yg istimewa dlm ati n idop aku, aku xpernah lupa n x pernah simpan dendam..aku dulu n aku skrg org yg ttp samer...aku still harap ader org yg akn phm aku.. ramai yg tahu raser sedey biler org len tinggalkan die, lukakan ati die tapi x tau yg die lakukan benda yg samer pader org len.. if someone hurt u, fine cure n help ur self n the wound would heal...but dont ever hurt someone else coz u dont know wat the cut goes to...dont ends someone else happiness just becoz u dont get one...

aku wat yg terbaek tuk sumer org even that i do cut my self but its ok, coz Lord knows the end of every tears will come to the heavenly ending...i hate my self for not stopping from loving others, but i love my self coz its shows the real me...

i'm really sorry.....

rini macam x besh jew, tp besyukur sgt dapat idop n lihat dunia nih lg...xder pe yg luar biaser just doing the same rutin like i use before..tapi rini raser macam sunyi sgt, ader sorg member aku berenti study sbb ader problem ck8...walaupun kiter org jarang besamer...tp biler da xder sunyi gak r..sbb mulut die ley tahan tajam gak klu ngutok org n wat lawak...huhuhuuu...

ari ni gak aku raser aku da wat mcm2 kesalahan kt kawan2 aku.. aku jenis mcm maner bz pon aku cari kawan tuk borak, msg chatz n len2 lg...so ble kawan ckp die bz, aku mcm xley timer ngn mudah, ader gak terasa yg kawan tuh tipu kew....da x sudi kawan kew..tp sebenarnyer aku x kecit ati pon n still try phm korg sumer...aku x ramai kawan rapat tok kongsi citer...n xnak ilang kawan lg, klu xder contact mcm mn nak taw citer sahabat kiter kn??

1st aku nak mintak maaf kt Tqah, sbb die kawan plg lame kawan ngn aku n sentiasa phm perangai aku tp aku jarang ader biler die ader problem...n die gak bnyk tlg aku dr sekolah rendah dlu smpi kt kolej nih...sorry er aku bnyk susahkn ko..

2nd aku nak mintak maaf kt CT, sbb aku slalu slh anggap biler die x bls msg...aku x try phm yg die lebih bnyk perlukan masa dari aku yg dok melepak jew nih..die satu maser dlu sentiasa bg harapan n nasihat tuk aku trus bejaya...die pon slalu ader sbgai teman yg baek..sy mintak maaf sbb xpernah nak paham masalah awak..tnx sbb sudi kwn ngn sy lg..afwan ya sadiqy..

3rd aku nak mintak maaf kt putra, sbb slalu kacu die..huhuhuu..walaupon knl die bru2 nih..tp die mmg kawan yg bek...slalu ingt kn aku, marah2 aku klu aku wat salah.. yg penting die slalu layan kepala giler aku nih..sorry put sbb bnyk kacu maser ko ngn kawan n family ko...aku x ramai kawan yg phm aku sbb aku x phm korg...huhuhu...

4th aku nak mintak mahap kt sumer kengkawan yg aku knl, sbb aku taw slalu wat korg kecit ati...tp aku x nak ilang kawan lg...betapa susah nyer aku nak dpt kawan bek mcm korg nih, mcm2 org aku da jmp tp korg sumer best bek n yg penting korg real bukan mcm kawan kt tenet jew...klu aku marah korg, just believe dat i was there to fix it up...i dont mean to hurt anyone around me..if theres anyone who use to know me before n left unnoticed, its ok i pray dat u will find the right person to be with...but remember, wat goes around come around...if u dont like the person attitude just go straight tell them..even if it was hard to swallow but it the nices thing u could done for ur frnd...k tnx guys...u r one in a million!!

all rise....

life and love are both sucks!! now i'm living in my life not others like i used before..i dont have to tears for someone that doesnt have to be tears off, i dont have to cares for someone that doesnt care i was there, hurt my self when they enjoying the whole day with plastic laugh...i should do this long time ago...but now i am stepping towards the door of "live alone valley" that require me and my self alone..once i'm in, you will be out permenently...the end of something have to be a beginning of something else...i dont wanna be a dinosours huge and rule, but in the end left unskinned...this is me, watch out, couse yes i'm smilling and you wont even know if its real...tata..afwan ala kulli hal..

goodbye to all...

in 2 more days all my account such as ym, friendster and blog will be determinated, there were something i shouldn't begin to built but i did and it have to stop here..tnx to all friend that willing to teach me here, keep up ur good work..tnx again and goodbye..

je crois en toi...

“Erti sebuah persahabatan”

Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa,

Kecuali diri sendiri..

Tetapi dalam kita bersendirian, kita beruntung kerana..

Mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.

Sebagaimana kita mengharapakan keiklasan dan kejujuran

Seorang sahabat, begitulah juga dia.

Tetapi kita sering terlupa akan hal itu.

Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.

Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya.

Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya.

Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.

Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji

yg tidak ditepati.

Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita.

Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya..?

Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa..tetapi kita sering terlupa.

Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami

Yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya.

Dia mendengar luahan perasaan kita,segala rasa kecewa dan ketakutan.

Harapan dan impian juga kita luahkan.

Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah.

Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga

Kadang-kadang kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yg ingin dikongsi

bersama kita.

Pernah kah kita memberi dia peluang untuk

menceritakan tentang rasa bimbangnya,rasa takutnya?

Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita.

Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?

Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat

setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah?

Dapatkah kita yakinkan dia yg kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan

tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah.?

Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan?

Sesekali jadilah sahabat yg mendengar dari yg hanya bercerita..

Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat

Kerana dia juga seorang manusia,

Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang,sedih dan kecewa.

Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang sahabat..

Sebagai kekuatan

Jadilah kita sahabatnya itu.

Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah

yg kita sangkakan.

Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yg ingin diluahkan..

Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan..

Kita tidak tahu.

Tetapi.jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita

akan tahu..

RENUNGILAH...

HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA

Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut

agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain

tanpa mengharapkan balasan.

(Dale Carnagie)

Orang yang menunjukkan kebaikan kepada anda adalah sahabat yang baik. Dan

orang yang menunjukkan kesalahan anda adalah sahabat yang paling baik.

(Hukamak)

aku rindu sgt kt P.D tempat aku xkn jumpa org jahat kt aku, just aku...aku...aku n laot..




Photobucket

aku x phm...

Hati dan perasaan..

Mungkin tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah sebelum kita menemui insan yang betul, supaya apabila kita akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut.

Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka tapi lazimnya kita akan memandang pintu yang tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telah di buka untuk kita.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda telah duduk didalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah di alami. Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak akan tahu apa yang akan kita rindukan sehingga “ia” datang.

Memberi seluruh cinta anda bukanlah satu kepastian bahawa mereka akan menyintai anda kembali. Jangan harapkan cinta sebagai balasan. Nantikan sahaja ia untuk mekar didalam hati mereka tapi sekiranya tidak, pastikanlah ia terus mekar didalam hati anda. Ia Cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu untuk menyukai seseorang, satu hati untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang.

Jangan pandang pada kecantikan kerana boleh jadi ianya palsu. Jangan kejar kemewahankerana ianya akan susut. Carilah seseorang yang membuatkan anda tersenyum kerana ia Cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari yang suram. Cari lah yang membuat hati andatersenyum. Akan tiba satu ketika didalam kehidupan apabila anda teramat rindukan seseorang sehingga anda ingin menggapainya dari dalam mimpi anda dan memeluknya dengan sebenar. Mimpilah apa yang ingin anda mimpikan, pergilah kemana-mana yang ingin anda tujui dan jadilah apa yang anda inginkan kerana anda hanya memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk melakukan semua perkara yang anda ingin lakukan.

Semoga anda memiliki kebahagiaan yang cukup untuk membuatkan diri anda menarik, percubaan yang cukup untuk membuatkan anda kuat, kesedihan yang cukup untuk memastikan anda adalah seorang insane dan harapan yang cukup untuk membuatkan anda bahagia. Selalu bayangkan diri anda didalam kasut seseorang. Jika anda rasa ia menyakitkan anda, fikirkanlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga. Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki segala yang terbaik. Mereka yang membuat yang terbaik dalam apa sahaja yang datang didalam perjalanan hidup mereka.

Kebahagiaan terletak pada mereka yang menangis, mereka yang terluka, mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba. Hanya mereka yang boleh menghargai kepentingan manusia yang telah menyentuh hidup mereka. Cinta bermula dengan senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan tangisan.

Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan kehidupan yang lalu yang telah dulu, anda tidak akan boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna hingga anda melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam.

Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang di sekeliling anda akan tersenyum. Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, andalah yang akan tersenyum dan orang di sekeliling anda pula yang akan menangis.

iskandar




Photobucket



heppy bezday to us!! da tua kew??

heppy bezday to us!!! yeeehaaaa....!!!

semalam aku lepat kt mid dengan sumer kawan baek aku...huhuhuu best giler r mcm nak runtuh KFC tuh.. walaupon ader yg xdpt join sumer still eppy, aku x sangka akan jmp ngn org yg aku x pernah jumpa n mmg die best giler...aku pon da lame x jumpa ngn sorg kawan tuh, die pon best giler sbb x pernah berubah dari 1st aku knl die 1995 dlu sampai sekarang 2009, kawan nih mmg ssh nak jage tapi yg plg penting jauh mcm mn pon ttp ingt n dicari..best sgt!! klu dapat wat mcm nih lg mmg gempak..sumer blik eppy, ngn adiah msg2...prot x knyg sgt r tp ilang selera bler jmp ngn korg sumer...best giler...tnx pader sumer sbb dtg join kiter org...aku raser mcm xnak mandi, xnak tido, xnak buang air...huhuhuuu sbb i dont want dat day 2 be ends...tp nak wat mcm mn, aku da mandi, blik jer mandi n trus tetido...n da buang per yg patot...wawawawawaaa...gempak giler r korg...best!!best!! syg korg!! (x ikhlas pon!) wawawawaaa...tnx n big hug..



Photobucket



lapo smpai nak mkn org!!
Photobucket



zaie ngn adiah kasot ajaib dari tqah..huhuhuhuu..
Photobucket

pdn muker put dpt adiah kecit..wawawaaa.....
Photobucket



pic last sblum blik...penat jer sumer..huhuhuu..

naper mesti duet??

aku bru daftar sem bru kt kolej, sepanjang cuti lps bnyk ader bezday kawan2 yg just dpt wish jew tp xley nak celebrate.. naek nih ingt nak sambut rmi2, sumer plan da lengkap tempat da ader...tetiber ader prob, ader yg ckp xder duet, padahal x pki bnyk pown..aku raser serbe salah lak..x niat pon nak paksa tp aku wat nih pon tuk korg gak, klu korg xder saper yg aku nak raikan??? kredit aku jln lg laju dari air tp xder pon yg hargai... ble aku da cancel ader lak yg nak, n tetiber sumer ok jew nak joint... walaupon ader gak yg still xnak ikot...aku x paksa, tp pikir sk8 r, wet ley cari kan...hari2 mcm nih bkn sng nak dpt, aku da try wat yg terbek tuk sumer org, but still xder yg nak phm n hargai...its ok..satu maser nnt korg taw r kn...mcm mn aku raser...x mare pon..just wait n see r org plastik mcm korg nih dpt aper nnt..k.. aku xder masalah pon ngn korg..kawan kn...hurmmm...untung dapat kawan mcm korg sumer...!

Metro sexsual vs hetro sexsual..

Hurmmm…yg mn satu pilihan korg? Aku pilih metro, mungkin ader ramai yg salah anggap…yg piker bukan2 tntg guys yg metro nih…sebenarnyer makner metro tuh just, guys yg suker kekemasan, nmpk lebih smart, pki smart kasual, bukan sumer kener branded but most importantly pki something yg nmpk gempak…huhuhuhuuu..

Aku xtaw da bp juta hengget duet aku melayang tuk jg badan yg sekeping nih, per sekeping nih r yg Allah bagi kt kiter amanah tuh tuk jg sampi maser pulang nnt kn?? Soo x rugi pon klu jg badan lek lok kn… kdg2 mmg bz smpi x sempat nak sapu losyen kew, spray rambut kew pki lip gloss ker…huhuhuu.. jgn gelak..maybe ader org yg perhatikan kiter kn..soo wat diri nmpk yg terbaek sentiaser…xkn nak dok sebelah org, pastuh org asek batok sebab bauk ketik…wawawawawaaa…aku pon x thn..

Klu mkn jer wet abes gak kn, try r simpan sk8 wat beli toiletries tuh..mcm aku RM100 bru cukup, tu pon x cukup sgt sebenarnyer…tp ok r..klu xnak piker org len xper, piker diri kiter selesa bler nak g kuliah ker, melepak ker…merayap ker kn..klu xnak membazir or nak jimat beli yg asas jer pon da ok, bedak, deodorant, perfume…klu aku,sekarang aku pki…”pencuci muka, krim muka, lip gloss, losyen badan, bedak, perfume, deodorant spay, hair spray, hair conditioner, hair cream, toner, oxy yg kebanyakan nyer dari Nivea, uber man, Gatsby.

Dlu aku akan belanja RM50-RM100 sebulan tuk beli toiletries, baju n accessories…wajib!! Tapi sekaran da slow skt..jimat (konon) huhuhuuu…kalu baju lak, butik pilihan, Zen, romp jeans, antioni, emma zechna, Dr.cardin, Lee n banyak lg…tie aku plg suker Italian cuts..kecit n kemas jer..aper pony g kiter pki perlu nmpk kemas dan yg plg penting selesa dipakai ….jgn sesekali paksa diri k.. n jgn slh anggap tuk org yg jg penampilan..bukan nak jd pempuan, just perlu hargai diri..perlu ker nmpk mcm org umo 40 taun klu umo bru 20? X perlu kn?? Soo cari style sendri, jgn lupe pesanan agama k..tnx 4 reading my blog..daa..go metro!!

Being hurts or hurts someone??

I’m rather being hurts then hurting someone else, idop terlalu singkt untuk dibayangkan. Aku still besyukur ngn aper yg aku ader, I love to have lots of frendz but they will left me one day, I love my family but they also will be gone too…but tnx allah for all the happiness I had..

Aku suker bekenalan ngn rmi org, n mengharap untuk jd kawan yg terbaek, adeq beradeq x ramai so aku amek adeq beradeq angkat, abang n adeq laki jew…but most of them left me without saying goodbye.. did I do something wrong?? As far that I know, I spend everything on them..but still I’m not a gud brother..aku abes x taw bp bnyk da tuk org2 yg x ingt pon kt aku…tp jarang kecewa, sebab aku yakin x sumer balasan dari org yg samer kn…mungkin ader org len yg akn phm care aku..

Aku x ralat bersusah payah tuk org len, even though dat I left my self alone all the time..but do anyone know, how much others care bout us then we care about them? We have to noticed that wat people do for us, coz tomorrow wont come to everyone of us..maybe we don’t even have time to say thanks or sorry to them..life isn’t all about money, luxuries or fabulous thing..its how we cares for that thing to come..

Aku raser bertuah ader org2 yg sentiasa ingt kt aku, walaupon ader yg just end wat ever relationship that tides us together…without letting me know when to say I’m sorry for not being great frendz.. aku x salahkan sesaper pon, just at least bagi aku peluang untuk paham kenapa bukan aku..kn…aku sentiasa anggap setiap hubungan tu serius, mmg ader yg anggap kawan akan dtg dan pergi..but I wont… rugi kalu x hargai peluang yg ader..mungkin sbb aku x popular mcm org len kot..yg ensem..kaya rayer…pandai.. but syukur atas aper yg ada kn..huhuhuuu…

Ada kwn2 yg sentiasa bagi sokongan, bimbingan…idola..mcm2 lg, and if u guys doesn’t like the way I am, plz let me know so I can change to better person..duet boley cari, tp kawan yg akan ader senang n susah tuh, mmg susah sangat nak cari..if I’m not one of them, bukak mater beso2 pada org keliling yg len yg perlu kita hargai..jln idop aku sedey, sgt2 sedey tp x perlu nangis or memikirkan aper yg x perlu kn..soo aku akn senyum walaupon korg jahat..jahat sangat..but tnx..

its me!!

its me!!

adoi cuti da abesh....

Uhuuuuuuuuuuuuuuu……cuti da nak abes…ari khamis nih aku da kener daftar blik kt kolej, adoi…maser cuti dlu rindu sangat nak study bler tengok kwn2 bz nak exam…huhuhuu…ni bler da abes cuti malas lak nak ngadap buku…xtaw r result mcm mana, Alhamdulillah, setakat nih xder lg yg perlu diulang or ditampal…CGPA pon ok gak r still atas 3 pointer walaupon xder dpt 4 flat lg…ermmm…nak amek result nih yg cuak ck8..aper pon still kener amek gak…bru taw meletop kew x kn…huhuuuu…

Maser cuti, best jer dok lpk kt umah…mkn minum titon tengok tv…maen ngn hamster n rabbit aku..dok kt tepi laot maen air…kemas umah…masak…huh masak ker?? Tuh kener cek blik…huhuhuuu.. ble kt kolej nnt..study bnyk gak r..tp ble ader wet best gak dpt kuar jln2 melihat dunie..naseb bek r aku dapat kwn sumer best2 n gempak2….suker blajo sesame…jln2 sesamer…n ble jln mesti ingat nak solat…teharu aku dpt kwn mcm nih..huhuhuhuu..aku syukur sangat setakat nih dapat kawan yg ley ingt kn aku pd dunia n akhirat…sebab amat per lu…ada K.E.B.E.R.K.A.T.A.N dalam idop kn…

Ermmmm….klu kawan kt tenet nih, x kire r YM ker….frendster ker…blog ker…mcm2 lg ker..bukan xder yg baek tp lbh baek kiter kawan ngn org yg kiter nmpk kn…aku ader jer kawan dari blogger, ym n frendster…tp just kawan nak teman borak r, dlu mungkin r ader kn, tapi kener ingat “Tempora mutantur, etnos mutammur in illis” it mean “time change and we have to change with them” ok?? Die org sumer da berubah, bz ngn idop, pilihan ati, kawan2, study n lotz of others thing..

Mungkin kdg2 teraser gak mcm kener tipu kn…tp sebenarnyer aku yg ltk harapan yg tinggi sgt kt dieorg tuh…sbb pada aku sumer org ader tempat yg istimewa kan..aku akn percaya biler ada yg ckp…”wow u will be a nice frnd for me” “I can be ur frnd if u don’t mind” “weh ko msg jer aku nnt mesti aku bls punyer” “awak kn kawan sy mesti la saya ingat” tapi dlm seribu tahun jarang sekali aku dapat msg.. mungkin ader gak yg ingat kt aku kn…tp klu msg pon ssh nak bls…xder pekdah nyer r kiter ingt kn..

Aku rindu maser time sek. Menengah dlu…biler bezday ramai yg wish, adiah pon bnyk…biler kuar bando lpk2 rmai sampi gegar dunia…biler ader celebration jer mesti meriah, valentine day aku r yg dpt plg bnyk card (da berenti merayakan nya yer, arap maklum) ari rayer postman sampai giler anto kt rayer kt umah aku, aku sorg jer dlm umah tuh da 50 keping lbh tuh x masuk kad org len lg..huhuhuhuuu…rindu gak g majlis yassinan, kenduri kawen, cukur jambul…bayi jer er org tua xder pekdah nyer…huhuhuu..buka puasa kt umah tengku, datuk datin, istana johor….hurmmm…tuh sumer da xder da…biasa r idop mcm bola, jap kt atas jap kt bawah….kdg2 xtaw kt ner…huhuhuuaaaa…

Aper pon, aku still eppy ngn idop aku…still xjauh dari Allah (dan berusha tuk lbh dekat) x jauh dari dunia..kawan2 dan keluarga tercinta…Allah maha agung, sentiasa kurniakan aper yg dipohon tanpa ada balasan…arap2 aku pon ley memberi tanpa meminta kn…ermmm..xder aper yg lbh indah dari kenangan.. ingat yer kawan2, idop nih sekejap jer…ader kawan2 kiter yg da xder lg kt dunia nih..doakan mereka sejahtera disana….kiter yg idop nih perlu lebih menghargai dengan aper pony g dianugerahi oleh Nya..

Jika ada sesiaper yg mengenali org2 ini, panjang2kan pesanan yg aku rindu sangat kt korg sumer… Muhammad azzaat ahsanie luqman, muhamad saiful azhar daud, shamsul said, nuratiqah rozlin, siti Fatimah kamarudin, siti nurjihan md.johar, awatif, jasliatulfarhana mohd ali, anuar omar, faqrullah, hafiz 1, hafiz 2, hafiz 3 dan banyak lg hafizs, hanum, ruzaila, janariah, saiful said, taufiq nordin, azran, syukri, n sumer kawan2 dari Al-khairiah segamat, S.D.S.M, maahad Johor dan sumer r yg aku knl….huhuhuu..

happy mothers day

happy mothers day
bonda kami
sambutan hari ibu sedunia, merupakan ari2 yg xpernah kami lupakan dari kecik dlu..mak ayah selalu pesan, "hargai semua org yg ader kt sekeliling" setiap tahun ialah tahun yg sentiasa berubah tuk kiter org...sampai bler pon aper yg mak da korbankan tuk kiter org xkan mmpu dibalas..dikesempatan nih aku nak wish slmt hari ibu untuk mak aku n ibu aku dan semua ibu-ibu kt dunia nih..tnx 4not turning off from me..even i've be given the world, there will be nothing to replace you...love u mom..

ceritera hamba2 Nya..

Alow…salam sejahtera sumer…rini aku nak citer pasal aku ngn haiwan lak, bukan xder citer aku ngn manusia…tapi tiap2 kali citer ngn manusia, ader jer yg akan wat ati nih sedey r, kucewa r..tertipu r kecit ati r n mcm2 lagi…sbb manusia nih selalu raser die sempurna, kawan biler ada sebab…bongkak..mcm bagus sgt..ermmm…x ksh r sumer tuh, aku lbh syg pets aku skrg…

Dari kecit dlu aku suker haiwan, family bawak gi zoo mcm2 zoo da gi…aper yg aku nak aku dapat, ayah akan belikan haiwan aper pun yg aku nak lps aku kener marah…huhuhuhuuu…mula dari kucing, arnab, hamster, burung, kura2, ular, ikan, tupai n macam2 lagi r…sumer aku suker..sebab biler aku sayang dieorg, dieorg akan sayang aku blik..ble aku panggil mesti datang…klu org nih kiter jumpa pun susah nak kuar..kan??

Da betaun x bela, tetiba ujung taun lps aku aku tetarik nak bela balik….soo aku beli r 2 eko hamster…lepas tuh sekor mati lak..aku beli yg len..masa tgh bz2 merayap belikan aksesori pets aku tuh, adeq aku nak bela tikus belanda lak…3 bulan jer aku da abes RM400…huhuhuuu…kering gak tapi sonok sangat tengok pets tuh maen..macam tau hargai apa yg kite belikan..

Masa cuti sem lps, aku kijer jap…pastu jumper kedai pets bru, ader rabbit comei sangat…dua tiga kali ronda, x tahan beligak sepasang, melanton gak RM200 wet aku,,huhuhuu..x lama lepas tuh tikus belanda adeq aku off9..sian sangat, ramai yg sedey die da xder…memang r…sumer tempat yg kiter org gi kiterorg bawak sekali..sampai gi kelas pon bawak gak..ermmm jgn tiru aksi nih..sebab melanggar peraturan yer…huhuuu…x lame pastu ayah aku belikan adeq pmpuan aku lak rabbit baka dwarf mini..kecit jew.. RM40 sekor!! Adoi duet lg…huhuhuaaaa…yg penting eppy..

Semalam ayah balik, dengan 4 ekor anak kucing yg xder mak…sian die xdapat susu..ayah da belikan susu n botol sekali, huhuhu…korang taw susu tu kecit jer tapi rege RM28 hengget taw x!! lg mahal dari susu nespray yg aku minum huhuhuuu…xper r…ayah pesan..”banyak pahala klu tolong binatang nih”….. ni siang malam aku kener dengar kucing2 nih menyanyi mintak susu huhuuu…mcm jg baby lak erk.. tapi aku suker jew…

Sekarang nih, kt umah aku ader 4 ekor hamster jenis Syrian, 2 ekor rabbit baka Australia sekor dwarf mini, 6 ekor kura2 dari baka jumpa kt sungai…wawawawawaaa…aku pon xtaw baka aper…n ble bukak pintu umah jew…macam2 jenis burung ader…orang tua2 dlu cakap binatang pon taw pilih org tuh baek kew x untuk jadi tuan kan…aku xder r cakap aku baek kn…tp ader r baek nyer…aku ader bela kucing yg mana haiwan kesayangan RASULLALLAH S.A.W…macam mana teruk nyer aku still ader baek nyer r kan..

Aku arap satu ari nanti nak bukak pusat pengumpulan haiwan terbiar tuk tolong binatang2 yg terseksa kt luar tuh…kiter pandang hina pada anjing, sedangkan die teman yg paling setia..dalam kenangan aku gak bela 12 ekor anak anjing yg tiap2 ari panjat badan aku…huhuhuuu…kiter gak pandang org2 barat tuh jahat n musuh yg nyata hanya kerana dieorg tuh yahud, crist atau aper2 pon…tapi kiter lp yg sumer org ni ada hati yg semuanya dari Allah…penuh dengan kasih sehinggalah ia alpa..kan?? org islam pon ada yg lupe pada apa yg sepatut nye die pegang, “islam”. Doakan mereka sentiasa dibukakan ati nya untuk islam, kerana sesungguhnya agama yg diterima allah hanyalah islam.

Aku tak simpan dendam or perasaan benci pon pada sesaper yg mungkir janji or yg lupakan segala kenagangan aku ngn die..tapi aku arap Allah kuat kan semangat aku tuk terus berkasih pada yg sepatutnya..sapa yg x sedey biler org salah anggap kiter kn..tapi kita ni xder yg sempurna melainkan Dia.. aku mohon maap banyak2 sekiranya ada yg terasa dengan aper pon yg ader kt blog aku nih..

paco, sky ang late bugzy

paco, sky ang late bugzy

Aku gak nak ucap bebanyak2 terima kaseh tuk kawan2 aku yg banyak tlg aku bele pets2 tuh, tnx pada kak nis yg belikan macam2 termasuk towel yg tempah name pets tuh, fifie yg tlg kutep taek hamster, ika yg tlg bersihkan kencing hamster…kak fizah yg nangis xnak tinggalkan tamy totty n bugzy..huhuhu… mak ayah adeq2 n sumer yg tlg bising soh bagi makan pets2 tuh huhuhuuu…tnx 4 owey help to understand.. jangan lupa kawan2 semua nyawa tuh beharga, sebab kiter semua adalah makhluk Nya yg hina..tnx!

humtaro & hamtamy

humtaro & hamtamy

kiter samer ker?

1st time aku dengar ayat " frienship doesnt need everyday conversation" pada aku x teruk sangat r...but after a while aku betol2 x suker ngn ayat tu..taw naper? kebanyakan org akan guna ayat yg samer just becoz they wont admit that they were bz doing something that much more important then wat ever relationship they got...life were soo big for everyone..we can change every movement that tide us around...make some space, it doesnt matter if they were someone special or not..n semalam aku dpt point baru, seorang doc. gtaw yg masyarakat dunia semakin hilang kasih sayang kerana kurang nya komunikasi..got it?? email, sms, chat center....its all just words that not been spoken..event animal knows how to talk to each other..come on guys..we need more to be the next generation of islam...the war isnt just about the bullet...but also about the cuts from it...plz think twice..

peramal bintang...

...ermmmm...bulan may nih bnyk sgt kejutan wat aku....n bnyk lg benda2 yg aku x phm mknanyer..i keept asking my self, do i look like.."peramal bintang"? perlu ker kiter meramal pada aper yg kita dah taw? aku x phm kenaper perlu sembunyikan sesuatu, sedangkan benda tu perlu diketahui...untuk elakkan dari menunggu, tertunggu...dan macam2 lg..bnyk benda yg akan aku ceritakan..just wait n up-2-dates...k...

"cinta jannah"

Ya rahim..

Belum pernah hati ini meluahkan cinta..

Cinta pada Mu..

Cinta pada Dia..

Jua cinta pada Mereka..

Namun ia jauh telah memahami..

Pada jawapan yang tak terucap..

Pada kata yang tak terungkap..

Pada sebaris ayat yang takkan pernah lengkap..

Ya Rahman..

Jika bahasa hati ini bisa difahami..

Tanpa perlu aku halusi..

Pasti indahnya suatu erti..

Ya Kareem..

Pada siapa perlu aku cintakan..

Jika dia bukan untuk ku..

Jika aku bukan untuk nya..

Jika mereka bukan kau ciptakan untuk ku..

Mungkin cinta ini seperti Jannah Mu..

Begitu sukar disentuh mahu pun digapai..

Kerna indahnya hanya tahu setelah waktu nya sampai..

Jika perlu untuk aku memilih..

Aku tahu pada siapa ia kembali..

Pada cinta yang hakiki..

Hanya cinta mu ya Rabbi..

Iskandar syahry